Trage computer, wat te doen?

Foto door Mike via Pexels

Een klacht die vaak gehoord wordt, “mijn computer is zo traag geworden.” Jij, als eigenaar en gebruiker, weet dat als de beste. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Vaak is het even zoeken naar de veroorzaker. Dat kan ik uiteraard voor je doen. Heb je voldoende vertrouwen in eigen kunnen, kan je ook zelf al wat doen. Maar, een gewaarschuwd mens telt voor twee, kijk daarbij wel uit. Doe dat alleen als je denkt te weten wat je doet. Terug naar de vraag, trage computer, wat te doen?

Boosdoener 1 – Meegeleverde bloatware

Ben je bekend met de term ‘bloatware’? In het kort, Bloatware is al die overbodige software die al op je pc staan wanneer je hem koopt. In feite dus de software die je meekrijgt van de fabrikant van je pc. Maar ook de leveranciers van bijvoorbeeld printers maken zich hier schuldig aan. Het vervelende is dat het voor een niet geoefend iemand lastig is te bepalen welk programma noodzakelijk is en welk niet. Het komt vaak voor dat dit soort programma’s (bloatware) slecht is geprogrammeerd en dus gevoelig is voor inbrekers (hackers). Sommige bloatware wordt gestart zodra je de computer aan zet. Het neemt dan geheugen in beslag die je ook voor nuttigere programma’s had kunnen gebruiken. Het kan helpen om deze programma’s te verwijderen. Maak dan wel eerst een herstelpunt aan zodat je terug kunt als het onverhoopt fout gaat. Trage computer, wat te doen? De eerste stap is genomen.

Boosdoener 2 – Stof

Stoffig toetsenbord

Ziet je toetsenbord er zo uit? Kans is dan groot dat je schrikt wanneer je de kast van de PC open zou maken. Voor de noodzakelijke koeling zitten er in de kast vaak meerdere ventilatoren. De belangrijkste is die van de processor (CPU). Maar ook de ventilator van de voeding moet schoon zijn. Realiseer je dat een erg stoffige ventilator er voor zorgt dat de temperatuur extreem hoog wordt. Het kan in voorkomende gevallen zelfs brand veroorzaken. Het is zaak om minstens een keer per jaar dit te controleren. Durf je dat niet aan, neem contact op!

Ga je zelf aan de slag met stofzuiger of perslucht onthoud dan het volgende, hou de ventilator met een pen of potlood even tegen zodat deze niet kan gaan draaien. De ventilator zou anders gaan fungeren als dynamo en stroom gaan genereren. Dat kan je je moederbord of processor kosten.

Zoals gezegd, de koeling van de processor (CPU) is belangrijk. Raakt deze oververhit zal je dat zeker gaan merken in de snelheid. Kijk maar eens naar onderstaande foto.

Schone ventilatoren, het behoud van je computer

Boosdoener 3 – Even dat handige programmaatje proberen

Weet je hoeveel programma’s er voor allerlei doelen gemaakt zijn? Ik ook niet!
Het zijn er bijna ontelbare. Vaak doen ze hetzelfde, soms doet de een net iets meer dan de andere. Maar hoe bepaal je dat?

Vaak gaat men af op adviezen of tips van computerbladen, sites als Seniorweb of bevriende kennissen of buren die programma’s aanbevelen. Allemaal goedbedoeld, als je maar weet wat je doet. Want een trage computer, wat te doen is nog niet helemaal beantwoordt. Wanneer je een programma download vanaf een betrouwbare bron, is de volgende stap het installeren. Tijdens het installeren worden er op verschillende plaatsen onderdelen van het programma weggeschreven. Een programma weer verwijderen, omdat je het niet kan of wilt gebruiken, moet dus correct gebeuren. Het simpelweg weggooien van het icoontje en/of de map met die naam is dus niet voldoende! Hoe dat correct te verwijderen?

Hiervoor moeten we zijn in ‘START > INSTELLINGEN > APPS’
Eenmaal in het onderdeel ‘apps’ blader (scrol) je iets naar beneden. Je ziet dan de lijst met programma’s (apps) die op je computer zijn geïnstalleerd. Je kan met het zoekvenster naar een programma zoeken of naar beneden scrollen. Het programma dat je wilt verwijderen klik je aan. Je ziet dan de optie om het programma te verwijderen. In het voorbeeld wil ik ‘4K YouTube to MP3 3.10’ verwijderen.

Dit is de juiste manier om een programma te deinstalleren. Zelfs nu kunnen er sporen van het programma achter blijven. Veel last zal dit niet meer geven.

Boosdoener 4 – Een sterk vervuild register

Het ingeklapte register

Een belangrijk onderdeel van Windows is het register. Het register bestaat uit een aantal bestanden die samen ‘het register’ vormen. Vanaf de allereerste keer dat de computer wordt gestart, worden hier alle wijzigingen en verwijzingen bijgehouden. Een register kan in de loop van de jaren dus vele honderden verwijzingen bevatten.

Op de afbeelding zie je een compleet ingeklapt register. Ieder pijltje kan worden opengeklapt om andere onderdelen zichtbaar te maken. Een compleet uitgeklapt register past niet op deze pagina.

Bij het starten van Windows wordt dit register ingelezen. Een sterk vervuild register zal het opstarten dus behoorlijk vertragen. Met het Windows onderdeel ‘regedit’ (register editor) kan je handmatig wijzigingen in dit register aan brengen. Eén advies, doet dit NOOIT als je niet weet wat je aan het doen bent. Een foute aanpassing in het register kan er voor zorgen dat je PC niet meer opstart.

Om het een en ander bij te brengen gebruik ik graag de kracht van herhaling. Lees daarom nog eens dit artikel ‘Mijn systeem is zo traag’ terug. Ook al zijn sommige onderwerpen al eens aan de orde geweest, er is zo veel over te vertellen dat er meerdere artikelen aan gewijd kunnen worden zoals je ziet. Trage computer, wat te doen? Ik hoop dat ik je een stukje op weg heb geholpen..