Bijhouden van Windows10 updates

Regelmatig wordt ik om hulp gevraagd omdat een computer niet meer wil opstarten. Het is lastig om te achterhalen wat er precies gebeurd is, maar vaak is een update de boosdoener. Soms komt het voor dat een herinstallatie van Windows de enige oplossing is. Hoe zit dat met die updates?

Update beleid niet echt duidelijk

Was het voorheen zo dat updates automatisch werden uitgevoerd, daar blijkt Microsoft vanaf gestapt te zijn. Bij controle van een computer, via Teamviewer op afstand of bij de klant thuis, kom ik regelmatig Windows systemen tegen die versies achter liggen. Die gebruiken bijvoorbeeld nog de 21H1 versie, terwijl momenteel 21H2 de actuele versie is. Het blijkt dat dit niet (meer) automatisch wordt bijgewerkt. 21H1 is de versie van mei 2021. Deze is uitgebracht op 18 mei 2021.
Op het moment van schrijven van dit artikel is 21H2 actueel. Deze stamt uit november 2021. De eerstvolgende grote update wordt eind 2022 uitgebracht.

Welke versie heb ik zelf?

Dat controleer je op de volgende manier:

  • Startknop > Instellingen (het pictogram van het tandwiel).
  • Klik op het onderdeel Systeem.
  • Nu klik je onderaan op Info.

Achter ‘Versie’ (onder ‘Windows-specificaties’) staat het versienummer van Windows.

‘Verborgen’ updates

Het is echt bij toeval dat zelfs ik er achter kwam dat er verborgen updates zijn. Deze zijn namelijk niet direct zichtbaar in het update scherm. Dat is het geval bij updates van stuurprogramma’s van aangesloten apparatuur. In het Windows Update scherm zie je dan staan ‘Optionele updates weergeven’. Zie afbeelding.

Wanneer je daar op klikt zie je dat er updates zijn voor drivers. Ook dit moet extra worden opengeklikt. Pas dan worden de beschikbare updates zichtbaar.

Nu is het zaak de benodigde drivers aan te klikken, downloaden en installeren.

Waarom dit op zo’n omslachtige manier moet gebeuren, is mij niet duidelijk. In ieder geval weet je ze nu te vinden, als ze aanwezig zijn.