Updates gaan niet altijd goed

Een gebruiker laat zijn Windows10 computer updaten. Tijdens het updaten zou een melding verschenen zijn dat er kon worden afgesloten. Dat doet de gebruiker, de update loopt nog.
Bij het opnieuw opstarten gebeurd er niets meer.

Hoe lang het ook duurt, nooit onderbreken

Of de melding misschien verkeerd gelezen is weet ik niet. Wat ik wel weet, ONDERBREEK NOOIT EEN UPDATE!

Als ik op locatie kom, start ik de laptop. Er gebeurd inderdaad helemaal niets. Zelfs geen BIOS info. Het scherm blijft zwart, terwijl de schijf draait. De machine is verder compleet dood.
Het betreft een HP waarvan ik weet dat er diep verscholen recovery tools aanwezig zijn. Een van die tools is het herstellen/updaten van de complete BIOS. Ik start de tool. Na enige tijd zit er leven in de laptop en start deze weer normaal op. Zonder deze tool zou het einde verhaal zijn. Als ik weer vertrek laat ik een tevreden klant achter.

Tot zo ver in het kort wat een hele middag kostte. Dit soort storingen zijn de lastigste. Zeker wanneer de laptop helemaal niets meer blijkt te doen. Zelfs geen BIOS meldingen. Daar sta je dan. In mijn achterhoofd was ik al bezig met het scenario om de schijf uit te bouwen zodat ik de data zou kunnen veiligstellen. Maar dan nog zat ik met een dode BIOS. Gelukkig werken de functietoetsen om de BIOS te benaderen nog wel. Het is even zoeken maar gelukkig is daar ineens het scherm dat ik zocht. Het is de optie om de BIOS te upgraden of te resetten. Ik kies maar direct voor de upgrade. Na een tijd gewacht te hebben start de laptop ineens weer op. We controleren samen of alles er nog is en benaderbaar is. Dat is gelukkig het geval.

Standaard acties

Als gewoonlijk doe ik nog wat checks, ruim overbodige logs etc op zodat de laptop weer wat sneller wordt, laat twee schoonmaaktools draaien en geef met een zucht van verlichting de laptop weer vrij.

Conclusie

Ik herinner me ineens weer de oude tijden van de mainframes en grote zalen vol apparatuur.

Ook al was computertijd kostbaar, een niet goed lopend programma kon meer in de papieren gaan lopen. Daarom hadden alle programmeurs, (ja, programma’s werden in eigen huis geschreven en kwamen niet uit de computershop), de beschikking over een testomgeving. Alle nieuwe programma’s werden daar tot in den treure getest op alle mogelijke denkbare scenario’s. Uiteraard gaf dat nooit 100% garantie dat het programma dan geheel foutloos zou zijn. Ene meneer Murphy, wie kent hem niet, had de vervelende gewoonte vrijwel iedere computerzaal te betreden om net dat te veranderen wat het programma deed crashen. Pas na vele testen werd het programma dan vrijgegeven voor productie.

Waarom deze terugblik? Jarenlang heeft het hebben van een test- en productieomgeving haar vruchten afgeworpen. Maar nu lijkt het wel alsof dat volledig is losgelaten. Vaak heb ik het gevoel alsof de Windowsgebruikers door Microsoft gebruikt worden als testomgeving. Nieuwe versies (denk aan Windows11) zitten na de release nog vol kinderziektes. Een tsunami van updates is het gevolg. Maar ook dat kan fout gaan. Wie herinnert zich misschien nog de beruchte update die antivirus programma’s deed stoppen. Onlangs constateerde men nog zo’n geval. ‘Microsoft bevestigt dat printerstuurprogramma’s de update naar Windows 11 versie 22H2 kunnen blokkeren. Volgens de officiële documentatie kunnen er ook verbindingsproblemen zijn tussen het systeem en de betreffende printer.’, zo schreven vakbladen.

Maar we hebben het er maar mee te doen. En mocht je zoiets overkomen, je mag me altijd bellen.