Van links naar rechts

Rob Kemp zanger van de Snollebollekes

Nee, ik ga het niet hebben over het vrolijke nummer van de Snollebollekes. Ik ga het hebben over een lezersvraag die is binnengekomen. “Hoe kan ik een tweede verkennerscherm openen, wat handig is bij het opruimen van fotobestanden bijvoorbeeld.” De vraag brengt me terug naar de tijd dat mijn oma nog leefde. Deze hoorde ik vaak verzuchtten, “vroeger was alles beter.” Of dat zo is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat we het in de beginjaren van de computer, voor de tijd van Windows, moesten doen met DOS. Wat stond voor Disc Operating System. Een van de meest handige gereedschappen was de Norton Commander. Een verkenner die bestond uit twee schermen naast elkaar. Je kon daarmee links en rechts bestandsmappen openen en heel simpel bestanden van de ene map naar de andere verplaatsen.

Na de opkomst van Windows verdween de Norton Commander van het toneel. Wat ervoor in de plaats kwam was de Windows verkenner (explorer). Maar… die had maar 1 scherm.
Uiteraard kan wat de lezer wil wel, maar zoals al zelf werd geconstateerd, erg omslachtig. Toch is dat het niet. Als je het truukje maar weet. Net als dat karrespoor naar Rome zijn er meerdere manieren om dit voor elkaar te krijgen. Manier een, gebruik maken van een toetsencombinatie, in dit geval de Windows-toets en de ‘E’. (Bij een toetsencombinatie worden, de naam zegt het al, beide toetsen gelijk ingedrukt).

De Windows-toets
De verkleintoets

Wanneer beide toetsen ingedrukt worden opent er een scherm met de verkenner. Het kan zijn dat de verkenner het volledige scherm beslaat. Dat willen we voor nu even niet. Met de knop verkleinen, rechtsboven in het scherm kan je het scherm kleiner maken. Probeer maar eens.
Maar we kunnen het scherm meer naar ons hand zetten. Als we de muisaanwijzer precies op een rand aan de zijkant zetten verschijnt er een pijltje van links naar rechts, klik dan met de muis en houd deze vast. Nu kan je de zijkant slepen en zodoende het schermpje groter of kleiner maken. Dit werkt ook met de onder en bovenkant. Nu hebben we stap een.

Verkenner scherm 1

Om een tweede scherm er naast te zetten, voeren we dezelfde actie uit. Dus weer Windows-toets + ‘E’ en daar verschijnt het tweede scherm. Klik met je muis ergens in het witte gedeelte van de bovenkant van dat scherm en houd weer vast. Nu kan je het scherm op zijn plaats slepen. Kies nu in beide schermen de mappen waar je de bestanden vandaan wilt halen en naar toe wilt brengen. Zo organiseer je makkelijk de inhoud van je mappen.

Twee verkennerschermen naast elkaar

Een andere manier om dit voor elkaar te krijgen is via het verkenner icoontje op de taakbalk. Dat is dat gele mapje. Klik je daar eenmalig op dan opent weer een verkennerscherm. Om een tweede scherm te openen houd je de ‘shift’ toets ingedrukt en klik dan nogmaals op het verkenner icoontje. Welke manier je voorkeur heeft maakt niet uit. Beide manieren geven hetzelfde resultaat.