Van verleden naar toekomst

Bij menigeen zal bij het zien van deze afbeelding een glimlach verschijnen. Hoe vaak en hoe lang probeerde je niet de prinses te redden? Ik heb het natuurlijk over het DOS spel uit 1990, Prince of Persia. De grafische wereld van de prins was zijn tijd al aardig vooruit. Het luidde het tijdperk in van de computer spellen met body. Geen bewegende streepjes die een balletje weg sloegen, nee herkenbare figuurtjes.

Zo erg lang geleden is het niet. Op 1 januari 1983 stapte ARPANET over van NCP naar TCP/IP als netwerkprotocol (waarbij IP staat voor Internet Protocol, de onderliggende techniek van internet), en daarmee was de geboorte van het internet in zijn huidige technische vorm een feit. Vanaf het eerste begin is er een schat aan historisch materiaal verzameld. Nee, ik heb het niet over de Social Media giganten van nu. Die bestonden toen nog niet. Internet was nieuw en iedereen was het aan het ontdekken.

Gelukkig voor ons is er een organisatie die vanaf het prille begin veel, heel veel gedocumenteerd heeft. We kunnen het nu van de website archive.org, ook wel bekend als de Wayback machine. Internet Archive is een non-profitbibliotheek met miljoenen gratis boeken, films, software, muziek, websites en meer. En dat is voor de liefhebber een bron van plezier en nostalgie.

Op de site archive.org vind je bovenstaand zoekscherm. Wil je eens zien hoe een website, misschien wel een van jou, er vroeger uit zag? Tik je URL in en klik op enter. Zo zag je op de website van de gemeente Almere op 5 mei 1998 het volgende. En het blijkt nog steeds te kunnen in Almere.

Naast ontelbare website snapshots zijn er nog veel meer categorieën te vinden op deze interessante site. Zo vind je er boeken, video’s, audio fragmenten, software (waaronder de games) en afbeeldingen. Genoeg om een donkere winteravond door te komen. Veel plezier.

Maar er is meer…

In verband met het 25 jarig bestaan van het archief hebben de makers besloten ons een blik in de toekomst te gunnen. Maar of die zo aantrekkelijk is… Om een blik in de toekomst te werpen dien je ook nu weer een URL in te vullen. Dit keer in de WayForwardMachine.

De toekomst zien de makers erg somber in. Om dan een eenvoudige website te bezoeken dien je als bezoeker met de billen bloot te moeten. De controles zullen mogelijk tot in het absurde zijn doorgevoerd. Of dat zo is zal de toekomst leren. De makers spelen alleen in op de huidige maatregelen en trekken deze door. Het is tevens een oproep om te blijven strijden voor een open en beschikbaar internet.