Waar laat jij je sleutels?

Ben de laatste tijd weer regelmatig dezelfde situatie tegengekomen. Tijd om een vergelijking te trekken, misschien dat het kwartje dan valt. Want nodig blijkt dat te zijn.

Hoe zuinig ben je met je sleutels? Denk dat ik het antwoord wel weet. Ze zijn namelijk erg belangrijk voor je. Geen sleutel, ook niet meer je huis in, nietwaar? Of ergens in niemandsland staan en je autosleutel niet meer kunnen vinden. Enge gedachte hé…
Om dat te voorkomen bedenkt men vaak truukjes als, sleutels altijd op dezelfde plaats leggen. Of een mooie sleutel etui kopen. Nee, sleutels verliezen zal jou niet meer overkomen… denk je.

De andere ‘sleutels’

De websites die we bezoeken zijn, als ze van waarde zijn, ook voorzien van sleutels. Alleen heten die niet sleutels maar wachtwoorden. En echt, ik zou willen dat jullie beseften hoe belangrijk die wachtwoorden zijn. Het zijn de sleutels voor websites die belangrijke informatie bevatten of die waardevol zijn. Je laat je voordeur toch ook niet open staan zodat iedereen kan komen winkelen?

Die vult ‘ie altijd zelf in

Bij herstelwerkzaamheden is het vaak noodzakelijk om de beschikking te hebben over de gebruikte wachtwoorden. Zeker wanneer het een nieuwe of herstel installatie betreft. Het overkomt me best wel eens dat ik ter goede trouw ben en er op vertrouw dat men de eigen wachtwoorden wel kent. Maar op de vraag “wat is het wachtwoord van Google?” krijg ik toch té vaak de reactie, “dat weet ik niet, die vult ‘ie altijd zelf in”. Bij een nieuwe of her-installatie vult ‘ie dat niet meer in! Alles is namelijk weggeveegd. Dus nee, er zijn situaties dat ‘ie dat niet meer zelf in vult.

De bekende papiertjes

Ook herkenbaar (voor mij dan)… de stapel papiertjes met aantekeningen. Ook zo’n klassieker. En dan maar hopen dat men het eigen handschrift nog kan lezen.

Wat men vaak niet weet is dat in e-mailadressen hoofdletters of kleine letters niet uitmaken. Het mag beide. Anders is dat in een wachtwoord. Daar is het van belang te weten of het wel of niet een hoofdletter is! Bij sommige handschriften is dat vaak niet duidelijk. Bij navraag vaak hetzelfde antwoord; “dat weet ik niet hoor…”

Wachtwoorden, de sleutels tot je data online

Wat ik hiermee wil zeggen. Wees eens net zo zuinig op je wachtwoorden als op je sleutels. Natuurlijk, ik ben inmiddels best wel gehaaid genoeg om al die wachtwoorden te achterhalen, maar daar gaat soms veel kostbare tijd in zitten. Geloof me, als ik die tijd ook daadwerkelijk zou doorberekenen word je niet vrolijk. (Ik wel overigens).
Veel is er niet voor nodig om je wachtwoorden ordentelijk bijeen te houden. Je hebt toch een computer staan? Mogelijk met Excel of Sheets van Google?
Maak dan eens een sheet als onderstaand en vul dat in. Doe je dat met de hand, zet dan onder iedere hoofdletter een streepje. Zo hoef je niet te onthouden wat wel of niet een hoofdletter is.

En dat wachtwoord ‘Welkom01!’….. NOOIT doen he….!

Wil je weten of je een veilig wachtwoord hebt en hoe lang een computer van een hacker er over zou doen om dat te kraken? Ga dan naar de site Hoe veilig is mijn wachtwoord en vul je wachtwoord in.