Wachtwoordbeheerder LastPass

Een van de onderwerpen in de vorige nieuwsbrief was wachtwoorden. Het (moeten) gebruiken van verschillende wachtwoorden (passwords) wekt ergernis op bij velen. Niet alleen het aantal verschillende wachtwoorden, ook de vereiste compexiteit geeft sommigen hoofdpijn. Want weet je nog? Een veilig wachtwoord moet lang zijn, minstens hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale characters bevatten. Hoe ga je die allemaal onthouden?

Ik heb goed nieuws voor je. Dat hoeft niet! Tenminste, als je gebruik gaat maken van een wachtwoordbeheerder. -neen, je hoeft geen logeerkamer vrij te maken, het is geen persoon-
Een wachtwoordbeheerder is een programma dat, de naam zegt het al, het beheer van al die lastige wachtwoorden van je overneemt. Uiteraard is dit belangrijke programma beveiligd met… een wachtwoord. Omdat dit eigenlijk het enige wachtwoord is dat je goed moet onthouden verwijzen de namen van verschillende wachtwoordbeheerders hier naar, LastPass, 1Password, LogMeOnce.
De keuze is enorm en is een persoonlijke. In de kern doen ze allemaal hetzelfde. In dit artikel zal ik het hebben over LastPass. Wil je meer informatie over de andere programma´s, klik dan hier.

LastPass is actief

LastPass is een robuust programma dat ik al heel lang gebruik. Het heeft me nog nooit in de steek gelaten. Het programma bestaat uit een website die gekoppeld is aan een programma dat je aan je browser kan koppelen. Zo´n koppeling noemen we een plug-in. In mijn geval is de gebruikte browser Chrome. Na installatie zal LastPass iedere keer wanneer je op een website moet inloggen met gebruikersnaam (user id) en wachtwoord (password) je vragen of deze onthouden moet worden. Als LastPass goed geinstalleerd is en actief, zal je dat zien aan het rode slotje in je browser balk.

Het installeren van LastPass wijst zich vanzelf. Ga naar LastPass.com en volg de instructies. We kiezen uiteraard voor de gratis (free) versie. Vul de velden in en… noteer het gekozen wachtwoord goed! Het wordt het belangrijkste wachtwoord tot nu toe.

Nadat je een account hebt aangemaakt krijg je de mogelijkheid om de plug-in te installeren. Dat ziet er zo uit:

Dat is alles. En nu de praktijk… Op een website moet je een account aanmaken en inloggen. LastPass zal nu een pop-up geven en vragen of dat onthouden moet worden. Je kunt de diverse website logins per categorie opslaan. In het overzicht van je kluis ziet dat er straks zo uit.

Let op! Er is een onderdeel van Chrome dat problemen kan geven. Dat is de ingebouwde wachtwoordbeheerder van Google. Het wordt aangeraden om deze uit te zetten. Ga hiervoor naar de Google Password Manager. Klik op het tandwieltje, je komt dan bij de instellingen. Hier kan je het een en ander uitzetten.

Gedaan? Mooi, dan is LastPass de enige wachtwoordbeheerder. Er zitten veel mogelijkheden in LastPass die niet iedereen zal gebruiken. Hier is een boek over te schrijven. Had graag een actuele video met uitleg geplaatst, maar deze zijn te oud. De actuele zijn in Engels en niet iedereen is die taal machtig. Ga je met LastPass aan de gang en loop je tegen een uitdaging aan? Neem gerust contact op. Ik leg het graag uit.

Er zijn naast LastPass nog meer aanbieders van wachtwoordbeheerders. Op de site VPNGids is een overzicht gepubliceerd.

Naast de wachtwoordbeheerder is er nog een extra manier om je gegevens te beveiligen. Daar kom ik de volgende keer op terug. Surf veilig!