Wat te doen ná 14 oktober 2025?

Het lijkt nog zo ver weg, maar de tijd gaat snel. Over een tijdje is het zo ver, 14 oktober 2025.
Dan stopt de support van Microsoft voor Windows 10. Maar wat wanneer je een oudere computer hebt, die niet voldoet aan de eisen die Windows 11 aan je computer stelt?

Microsoft was heel stellig toen ze naar buiten brachten dat Windows 10 de laatste Windows ever zou zijn. We weten inmiddels beter. Er kwam een Windows 11. Een nieuwe versie die hoge eisen stelt aan de veiligheid van de computer. Het gaat dan met name om een onderdeel van het BIOS dat TPM heet. Voor Windows 11 is TPM-versie 2.0 vereist. En is je computer ouder dan vijf jaar is de kans groot dat TPM niet aanwezig is. Een TPM (Trusted Platform Module) wordt gebruikt om de beveiliging van uw pc te verbeteren. Het wordt gebruikt om te controleren of het besturingssysteem en de firmware op uw apparaat zijn wat ze moeten zijn en of er niet mee is geknoeid.

Installatie controle omzeilen, doen of niet doen?

Op Internet dwalen veel hints, tips en video’s rond van hoe deze controle te omzeilen en Windows 11 toch te installeren. Mijn advies, niet doen!
Het werkt zolang als het duurt. Bij grote updates van Windows 11 is de kans groot dat deze truc teniet gedaan gedaan wordt. Je kan dan helemaal opnieuw beginnen.

Berg aan afgedankte computers

Het gevolg zal zijn dat er een grote hoeveelheid afgedankte computers gedumpt zullen worden. Niet alleen slecht voor het milieu, maar zeker ook voor je portemonnee.
Ja, je kan blijven doorwerken, maar de veiligheid is in het geding. En op zeker moment zullen programma’s of zelfs websites niet meer werken. Bekend is bijvoorbeeld het fenomeen dat je met een verouderde versie van Android op je smartphone geen banken apps meer kan gebruiken.

Wat is het alternatief?

Er zijn dus vier opties die overblijven.

  • Door blijven werken met een onveilige Windows 10
  • Overstappen op de software van Chrome
  • Overstappen op de software van Linux
  • Aanschaf nieuwe computer

Alle vier de opties maken het werken met de computer er niet leuker op. Hoewel, het overstappen op Chrome of Linux vergt een leercurve, leuk als uitdaging. De laatste optie zal een flinke deuk opleveren in je banksaldo. Van de laatste drie opties zal ik op korte termijn een artikel publiceren.

Tot slot, het einde is nog niet in zicht

Zei ik daarstraks dat Microsoft de belofte dat Windows 10 de laatste zou zijn al heeft gebroken?
Men is al druk met de voorbereiding voor….. Windows 12!
Maar ook deze zal dezelfde veiligheidseisen (of strengere) als Windows 11 hanteren.