De tekst komt van een liedje met dezelfde naam van Louis Davids. Het stamt uit 1928. De reden waarom het me nog zo bij staat, komt doordat het bij oma thuis veel gedraaid werd. Ik merk dat je naarmate je ouder wordt, je steeds vaker naar gebeurtenissen uit het verleden terugdenkt.
Zou het niet mooi zijn om die herinneringen wat beter te kunnen terug halen? Dat kan! Zodat we weer wat vaker tegen onze oudjes kunnen zeggen, “weet je nog wel, oudje?”
Wat op het internet staat, blijft op het internet
Dat is een spreuk die meer aansluit bij de actuele tijd. Regelmatig denk ik terug aan mijn lieve oude oma. Had ik haar ooit verteld dat wanneer je in de toekomst op een plastic plaatje scheen met een lampje, dat er dan muziek uit zo komen, had ze me voor gek verklaard. Ze heeft het nooit mogen meemaken, maar een CD doet exact dat wat ik beschreef. Een laser (lampje) schijnt op een CD vol putjes en zet dat om in muziek. Terug naar het internet. Want daar is nog ze veel te ontdekken.
Boeken, tijdschriften en kranten gingen het internet voor
De oudste Nederlandse krant is de Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. uit 1618. Ze bestond uit een enkel blaadje papier, ongeveer op A4-formaat, aan één kant bedrukt. De exacte publicatiedatum is niet bekend, maar de datums bij de nieuwsartikelen suggereren dat hij gedrukt werd tussen 14 en 18 juni 1618. Vervolgens verscheen in 1656 ‘De Opregte Haerlemsche Courant’. Het was het ‘Algemeen Handelsblad’ uit 1830 wat de eerste krant was die elke dag uitkwam.
Zou het niet leuk zijn om daar nog eens een stukje uit te lezen? Of uit de krant die uitkwam op je geboortedag? We duiken in de archieven van het immense internet en gaan naar de site Delpher
Delpher, uw gids naar het verleden
De site zegt over zichzelf: ‘In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.’ Om preciezer te zijn, Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,7 miljoen kranten, 11 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken van de 15de tot de 21ste eeuw.
Er staat een duidelijke handleiding op de site. Ook vind je er instructie video’s (zoals hierboven).
Dus vraagt er ooit nog eens iemand ‘weet je nog wel, oudje?’ dan kan je nu antwoorden met “wacht even, dan zoek ik het voor je op op Delpher.”