Naast de functie om twee vensters op één monitor naast elkaar te zetten, kent Windows 10 nog een handige functie. Een die mogelijk door onbekendheid nog onderschat wordt. Het werken met virtuele bureaubladen (desktops).
Virtualiteit
Virtueel. Je hebt het mogelijk al vaker gehoord. Maar wat is het? De grote internet encyclopedie Wikipedia zegt hierover:
- de nabootsing van een hardware-omgeving, bijvoorbeeld virtuele machine, virtueel geheugen
- de nabootsing van een fysieke omgeving op een computer of internet, bijvoorbeeld een virtuele omgeving, virtueel landschap, virtueel museum of virtuele gemeenschap
- het object-georiënteerd programmeren
Anders gezegd, het is er wel maar eigenlijk is het er niet. Da’s een lastige. Zeker om uit te leggen. In het geval van de bureaubladen betekend het meer mogelijkheden met dezelfde monitor.
Nut van een virtueel bureaublad
Of je nu een gewone computergebruiker bent of een thuiswerker die een kantooromgeving gewend is, virtuele bureaubladen kunnen erg handig zijn. Stel je voor, je zit voor je monitor. Het scherm staat vol vensters met open bestanden of apps en je wilt nog meer doen. Wordt erg krap hé?
Zou het niet handig zijn als we een tweede monitor met een leeg bureaublad zouden hebben? Laat dat nou precies zijn, wat het werken met virtuele bureaubladen inhoudt.
Werken met virtuele bureaubladen
Onderaan het scherm, op de taakbalk, zou een icoontje moeten staan van ‘Taakweergave’. Maar dat icoontje kan uitgezet zijn, bewust of onbewust. Ik zal je daarom eerst uitleggen hoe je werkt met de eerder beschreven toetsencombinaties (hotkeys). Die werken altijd. Ook hier speelt de Windowstoets weer een belangrijke rol.
We gaan werken met virtuele bureaubladen. Om een virtueel bureaublad te maken gebruiken we de toetsencombinatie Windowstoets + CTRL + D
Het zal nu lijken alsof je je bureaublad hebt leeggemaakt. Niets is minder waar. Je ziet nu het virtuele bureaublad dat je zojuist gemaakt hebt… en dat is nog maagdelijk leeg. Klaar om vol gezet te worden met ander werk dat niet meer op je oorspronkelijke bureaublad paste.
Het wisselen tussen je bureaubladen gaat heel simpel. Gebruik hiervoor de Windowstoets samen met de CTRL toets en een pijltjestoets (links of rechts). Let wel op, overdaad schaadt ook hier. Er lijkt namelijk geen maximum te zitten aan het aantal virtuele bureaubladen dat je tegelijkertijd kunt draaien. Wow, wat een mogelijkheden.
Een virtueel bureaublad sluiten
Uiteraard kunnen we, wanneer dat nodig is, zo’n virtueel bureaublad ook sluiten. Maak hiervoor dat bureaublad actief door het te openen en druk dan op Windowstoets + CTRL + F4
De F4 is een functie toets die je bovenaan je toetsenbord kan zien zitten.
Taakweergave gebruiken in plaats van toetsen
Je wordt al aardig bedreven in het gebruik van de toetsencombinaties, voel je je al wat zekerder achter de computer? Mooi, dan laat ik je nu zien dat het ook met de ’taakweergave’ kan. Controleer eerst even of dat icoon op je taakbalk onder staat. Het moet aan de linkerkant staan, in de buurt van het startmenu icoon. Lastig voor mijn uitleg, er zijn twee verschillende icoontjes voor de ’taakweergave’. Dat is afhankelijk van de Windows versie die je hebt. Of het zijn twee schermpjes over elkaar of een soort ‘filmrol’ met rechts een schuifbalkje.
Je kunt ook met rechts op de taakbalk klikken. In het menu dat nu openklapt kan je zien of ‘Knop taakweergave weergeven;’ is aangevinkt. Zo niet, dan even aanvinken. Nu je hier toch bent, de ‘De knop Cortana weergeven’ mag je uitzetten, die gebruiken we (nog) niet in NL.
Klik je nu op de icoon van de ’taakweergave’ krijg je veel informatie. Het gaat ons nu alleen om de informatie over de virtuele bureaubladen aan de bovenkant. Dat ziet er zo uit.
Je ziet dat ik drie bureaubladen heb. Door op die schermpjes te klikken kan ik wisselen. Net als bij de toetsencombinatie Windowstoets + CTRL + pijltjes. Maar dit overzicht geeft meer informatie. Zo zie je ook dat ik drie apps (programma’s) open heb staan, Chrome, Corel Paint Shop Pro en Spotify. Wat nu wel kan (en met toetsencombinaties niet) is het verplaatsen van een app naar een ander bureaublad. Klik hiervoor een app aan, houd deze vast met de muis en sleep de app naar een bureaublad. Ook het sluiten van een bureaublad kan hier natuurlijk ook. Ga hiervoor met je muis over de bureaubladen bovenin, niet klikken! Je ziet dan een kruisje verschijnen. Klik op het kruisje en dat bureaublad wordt gesloten. Kan je hier ook zien hoe je een nieuw bureaublad aanmaakt?
Weer genoeg om uit te proberen. Veel plezier er mee.