Of het nu opgedrongen is door de nieuwe eisen van Microsoft of het is gewoon de tijd er voor, eens moet de vertrouwde computer vervangen worden door een nieuwer exemplaar. Maar wat wordt het dan?
De klok tikt voor Windows 10
Ooit hield Microsoft vol, er zou geen opvolger komen voor Windows 10. Deze versie zou de laatste zijn en blijven. Maar men kwam op dit besluit terug en voilà, daar was Windows 11.
Een nieuwe versie die door de software gigant op een, voor veel mensen, irritante manier gepusht werd. Of je het zou willen of niet, je moest er aan gaan geloven. “Maar Windows 10 werkt toch nog prima?”, hoorde ik bij veel van mijn klanten. Dat klopt.
Sterker nog, de eisen aan de hardware (lees computer) die nodig zijn om Windows 11 te kunnen laten draaien waren behoorlijk opgeschroefd. Dit allemaal in het kader van veiliger werken.
Dat kan dan wel zo zijn, maar als nuchtere oud-IT ‘er weet ik, wanneer boefjes écht op je systeem willen komen, dan lukt ze dat. Aanvallen en hacks (computerinbraken) vinden namelijk niet alleen via de hardware plaats, het zijn de gebruikers die de zwakke schakel vormen. En daar kan zelfs Windows 11 je niet voor behoeden.
Boze tongen beweren dat het een handje klap is met de computer fabrikanten. Veel van de bestaande computers en laptops voldoen simpelweg niet aan de gestelde eisen. Maar wat dan?
Tot voor kort kon ik verouderde computers nog een boost geven door het plaatsen van een SSD in plaats van een ‘gewone harddisk’. Windows 10 zal nog tot oktober 2025 ondersteund worden en (beveiliging)updates blijven ontvangen. Of het door mijn leeftijd komt weet ik niet, wat ik wel weet is dat de tijd wel heel snel voorbij vliegt. Ook die datum van oktober 2025 komt met rasse schreden op ons pad. De klok tikt voor Windows 10…
Okay, het is nog niet zo ver dus we kunnen nog even blijven genieten van onze computers. Maar wanneer je straks bij wilt blijven, wordt vervangen toch wel een voldongen feit.
PC of toch maar een laptop?
Wanneer de stap gezet is om te besluiten toch maar te gaan vervangen, wat dan? In de praktijk kom ik steeds meer klanten tegen die besluiten de computer te vervangen door een laptop. Veelal ingegeven door de gedachte eindelijk van die grote computerkast in de kamer af te zijn.
Veel verschil zit er niet tussen werken op een computer of laptop. Het is misschien even wennen aan het andere toetsenbord en het scherm is vaak maar 15 inch groot. Lukt het wennen aan het ingebouwde toetsenbord niet dan kan je altijd nog je grote toetsenbord van de computer aansluiten.
Nu er ook steeds meer wordt opgeslagen in de cloud, is de noodzaak voor hele grote harde schijven ook vaak verdwenen. Het blijkt dat veel gebruikers met een 500GB opslag prima uit de voeten kunnen. En ben je klaar met werken? Laptop in de tas en de tafel is weer opgeruimd.
Nieuw of refurbished?
Bij mijn partner Ducore in Lelystad komen steeds meer laptops binnen met Windows 11, of laptops die daar geschikt voor zijn. In die gevallen waar ik gevraagd wordt om de computer te vervangen zal ik meer en meer nijgen naar laptops met Windows 11. Je bent dan verzekerd van een computer die voorlopig weer een aantal jaren mee kan. Uiteraard staat het je vrij om een nieuwe aan te schaffen. Meer garantie en splinternieuw uit de fabriek. Maar de praktijk laat zien, dat deze ook wel eens gebreken kunnen vertonen.
Waarschuwing!
Kijk alsjeblieft uit met laptops die worden aangeboden met slechts een 36GB SSD chip aan boord. Jazeker, die zijn er. Naast Windows kan je dan nog maar een paar programma’s installeren, zeker wanneer je veel data (foto’s, muziek en dergelijke) wilt opslaan.